brasilien116

För de verkligt historieintresserade kan vi rekommendera en nyutkommen bok: Brasiliens Historia av Dag Retsö.

Officiellt upptäcktes Brasilien år 1500 av portugisen Pedro Alvares Cabral som steg i land i närheten av Porto Seguro i delstaten Bahia. Forskarna vet inte exakt hur många indianer som då fanns i landet. Siffrorna varierar från mellan fem till tolv miljoner.

Cabral trodde han kommit till en obetydlig liten ö.

Brasilien hade inga guldtillgångar liknande det som spanjorerna hittat i Peru och Mexiko, så det var inledningsvis ingen intressant plats.

I själva verket det enda värdefulla man hittade var ett träd, Pau Brasil ( bresiljeträdet), som därför fick ge namn åt platsen.

Portugiserna bosatte sig i Salvador som var lätt att försvara och man kunde odla socker och tobak. Salvador blev huvudstad 1549 - 1763.

För att förstå Brasilien historia så går det inte utelämna Bandeirantes - upptäckare och tämjare av Brasilien inre. De var upptäckare som i små och stora grupper, framförallt på sextonhundratalet, utforskade Brasilien inland där ingen vit tidigare satt sin fot. De utgick ofta från Sao Paulo och leddes alltid av en vit man känd för sin styrka och sitt mod. Det är svårt att säga om de var hjältar eller bödlar men utan dessa pionjärer, guldletare och äventyrare så hade Brasilien inte varit det jätteland det nu är. Namnet Bandeirantes kommer från att de ofta kändes igen för sina flaggor (bandeira betyder flagga).

1763 hade man hittat guld i inlandet och behövde en säker hamn för att skeppa guldet till Portugal. Därför växte Rio de Janeiros betydelse och blev slutligen huvudstad 1763.

1808 flydde hela portugisiska kungahuset undan Napoleons härjnjngar och styrde under mer än tio år Lissabon från Rio de Janeiro. När de flyttade hem så stannade sonen Pedro kvar och han ville inte låta sig styras från Lissabon. Den sjunde september 1822 förklarade Dom Pedro Brasilien självständigt och fortsatte styra landet utan inblanding från Lissabon.

1888 avskaffades slutligen slaveriet.

1889 blev Brasilien republik efter en militärrevolt.

Trots att Brasilien är fascisistiskt så ställde Brasilien upp på de allierades sida under andra världskriget.

Efter många diskussioner bestämde man sig slutgiltigt för att bygga en ny huvudstad inne i landet. Brasilia invigdes 1960 efter endast fyra års byggande.

På grund av ekonomiska problem och missnöje så genomfördes under 1964 en militärkupp. Militären behöll makten till 1985 då Jose Sarney blev president.

Stora ekonomiska problem med skyhög inflation gjorde att President Fernando Henrique Cardoso i juli 1994 bytte valuta till Real. Dessförinnan hade Brasilien under några bytt valuta fem gånger.

2002 blev Arbetarpartiets Luiz Inacioa Lula da Silva president. Lula har gått den långa vägen och även arbetat som skoputsare.

Trots problem med korruption inom partiet så blev Lula omvald i presidentvalet hösten 2006 med stor majoritet. Enligt brasilianska lagar fick inte Lula väljas en tredje gång i presidentvalet. Istället valdes Dilma Roussef från samma parti till president. Hösten 2014 var det val igen och Dilma Roussef blev trots att hon var hårt krtitiserad omvald.