brasilien73

Vid Foz do Iguaçu - möts gränserna mellan Brasilien, Argentina och Paraguay.


De stora och mäktiga Iguassufallen är en av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçufloden på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Där finns finns uppemot 300 st vattenfall på en bredd av 2700 meter. Det högsta fallet är Florianofallet som är mer än 80 meter högt.

Iguaçu betyder det stora vattnet på Guariniindianernas språk och dånet från fallet kan höras på flera mils avstånd.

Staden Foz do Iguacu är en förhållandevis stor stad med 309 000 invånare. De flesta hotellenger längs den nästan tre mil långa vägen mellan staden och vattenfallet. Ett av hotell - Hotel das Cataratas ligger inne i nationalparken. Skälet till att hotellet kan ligga inne i nationalparken, är att hotellet byggdes innan området förklarades nationalpark.
Fallen kan lämpligen ses både från den argentinska och den brasilianska sidan. Båda länderna har förklarat den subtropiska regnskogen och området kring fallen för nationalpark.
Minst en halvdagstur krävs till fallen på brasilianska sidan, där man ser hela det mäktiga fallet framför sig. Vill man komma riktigt inpå fallet finns möjligheten att göra detta t.ex med en gummiflottetur (macuco safari) ända fram till fallen, där man garanterat blir ordentligt blöt.
På den argentinska sidan ligger staden Puerto Iguazu och nationalparken Iguazu. Det finns mer att göra på den argentinska sidan och det tar längre tid här. Det finns här tre olika gångbroar att promenera på. Speciellt "Garganta del diablo" - djävulens strupe är mäktigt att uppleva. Först åker man en tågbana till "Garganta del diablo" och sedan går man på gångbron 1100 meter ut till fallet, för att komma precis ovanför de högsta fallen och därigenom fallen nedanför sig.
Från den nedre gångbron, så går det även att åka ut till ön San Martin eller göra gummibåtsturer.
Vi rekommenderar också ett besök i Ciudad del Este i Paraguay på andra sidan "Friendship bridge". Ciudad del Este hette tidigare Puerto Presidente Stroessner och är en stor stad med c:a 234000 invånare varav huvuddelen har indianskt ursprung. Staden lever till stor del på tax-free handel bestående av import från Asien som sedan säljs vidare till Brasilien. Varorna som säljs är ofta inte så intressanta för oss svenskar och kvaliteten är skiftande. Men det är en upplevelse att skåda myllret av försäljare och den helt annorlunda världen som existerar i spansktalande Paraguay. Bland alla varustånden och trängseln bland försäljare så bör man vara uppmärksam på ficktjuvar.
Världens för närvarande största hydroelektriska vattenkraftverk Itaipu finns vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien. Itaipu har 18 generatorer som vardera kan ge el till en stad av Stockholms storlek Det är möjligt att besöka kraftverket och speciellt tekniskt intresserade brukar uppskatta besöket.
Vid treriksröset flyter Iguaçufloden lugnt och stilla ut i Paranafloden. Här möts de tre gränserna mellan Brasilien, Argentina och Paraguay.

Vi rekommenderar boende på Hotel Carima som är strategiskt beläget nära gränsövergången till Argentina och mellan stadens centrum och vattenfallet, såvida maninte väljer att bo på Hotel Das Cataratas som ligger inne i den brasilianska nationalpakren precis vid fallen. Som alterntavi finns även Sheraton som ligger precis vid fallen på i den argentinska nationalparken. 

Favoritrestauranger:  Churrascaria Rafain med middag och show innehållande många sydamerikanska musikstilar.

För den som vill prova Paranaflodens fisk så rekommenderas Club de Maringa som ett lämpligt alternativ för en fiskrodizo.

Det är två floder som möts strax nedanför Foz do Iguacu: Paranafloden, med vattenkraftverket Itaipu och vänskapens bro, skiljer Paraguay och Brasilien medan.
Iguaçufloden är gränsflod mellan Argentina och Brasilien. Iguaçufloden börjar i bergen kring Curitiba och flyter sedan inåt landet och ut i Paranafloden, som i sin tur sedan fortsätter och flyter ut i Rio de la Plata.