brasilien46

Brasilienexperten arrangerar resor till Pantanal.

Vi erbjuder lodger och guidade turer med utgångspunkt från antingen Cuiaba (norra Pantanal) eller Campo Grande södra Panatanal). Transport sker med jeep, flodbåt och kanot samt även häst för de som vill. I Campo Grande erbjuder vi även möjligheten att bo och leva på en boskapsranch ihop med brasilianska gauchos (cowboys).


Pantanal är ett fantastiskt naturområde i Brasiliens inland 210000 kvadratkilometer stort. Den kände regissören Arne Sucksdorff valde att bosätta sig i Pantanal. Här lever vilda djur sida vid sida med boskap. Pantanal är ett ekologiskt paradis för naturälskare, ornitologer, fotografer och fiskare. Här är det betydligt vanligare att man får se vilda djur t.ex jaguar än i Amazonas. Tålmodiga resenärer har genom åren sett jaguar, tapir, sydamerikanska strutsen Emu och Caipivara samt den blå papegojan Hyacintara. Det händer även att man stöter på ormar i vilt tillstånd.
Det som gör Pantanal så unikt är det växlande landskapet som kan vara helt annorlunda på andra sidan floden beroende på att det är det ett annat ekosystem Dessutom ett halvår senare har allt förändrats totalt. Det är en blandning av olika ekosystem som regnskog, vild otillgänglig ödemark (cerrado) och snårskog (caatinga). Vilket ekosystem det är beror dels på varifrån floden kommer och dels på hur det översvämmas i området. Vattensäsongen varierar beroende på om man är i norra eller södra Pantanal. Den kommer senare i norra. Vid vattensäsongen oktober till april så bildas det mindre sjöar och vattendrag. Under torrperioden maj - september är det lite vatten, så kommer djuren till de vattenhål som finns. Det är inget ovanligt att man ser hundratals kajmaner i de få vattenområden som finns innan regnperioden startar. De kan ligga med munnen öppen och fiskarna hoppar rakt in i munnen på dem. Mängden fåglar är osannolikt stor. Hägrar, storkar, skarvar, kungsfiskare m.fl kan räknas i tiotusentals. Pantanal är ett våtmarksområde som förutom Brasilien även sträcker sig in i både Paraguay och Bolivia.
Om man väljer att besöka Pantanal från Cuiaba, så kan det vara trevligt med någon dag även i Chapada das Guiamares åtta mil från Cuiaba. Södra Pantanal kan kombineras med Bonito som ligger 30 mil från Campo Grande.
Ofta finns det en utflykt där de som vill har möjlighet att rida. Ridning är ett bra sätt att komma längre in i naturen utan djuren skräms iväg av motorljudet. För de som inte vill rida så finns det andra utflykter att välja på.
Bra att ha med sig till Pantanal är: bekväma kläder, två par gamla gymnastiskor (ifall/när de blir blöta), ficklampa, myggmedel, sollja, solglasögon och solhatt, regnkläder, jeans ifall man vill rida, och kikare.