brasilien152

Portugiserna upptäckte Rio de Janeiro den 1/1 1502.

Rio de Janeiro betyderJanuarifloden på portugisiska. Staden fick det namnet eftersom det var den förste januari platsen upptäcktes och de trodde att de funnit en flod som rann ut i havet. I själva verket var det den flodliknande Guanabarabukten de upptäckt. Platsen var inte så intressant för portugiserna, utan det blev först fransmän som bosatte sig där. 1560 kom portugiserna tillbaka och slängde ut fransmännen.


På 1700 talet hittades guld i bergen i delstaten Minas Gerais. Portugiserna behövde en hamn för att skicka guldet til Lissabon. Den säkra hamnen i Rio var lämplig för detta och efterhand så växte stadens betydelse.
1763 blev Rio de Janeiro huvudstad och var huvudstad fram till 1960 då Brasilia istället blev ny huvudstad.
En annan viktig händelse var Napoleons framfart i Europa. I början på 1800 talet flyttade hela det portugisiska hovet och mer än 10000 portugiser till Rio de Janeiro. Portugal styrdes i mer än 10 år från Rio de Janeiro. 1822 blev Brasilien självständigt från Portugal och hundra år senare bestämde man sig för att bygga Kristusstatyn på berget Corcovado till minnet av frigöreslen från Portugal. Numera är Kristusstatyn utsedd till ett av världens sju underverk.
Officiellt har själva staden nu lite mer än 6 miljoner invånare, men med alla förstäder så bor det mer än 14 miljoner i Rio.

 

 

brasilien15