brasilien53

Det finns mycket att se och göra i Rio de Janeiro.

Utflykter kan bokas i de flesta hotellrecepcioner, men även av oss här hemma i Sverige före avresan. Vissa platser som t.ex Sockertoppen behöver man inte boka en utflykt. Det är lätt att ta taxi dit och sedan köpa en biljett i kassan.

Vi rekommenderar alltid att man besöker både Sockertoppen och Kristusstatyn. Vid vackert väder är det en helt fantastisk utsikt.

Sockertoppen firade firade nyligen sitt nittioårsjubileum. Den består av två stycken linbanefärder upp till den högsta toppen som är 396 meter över havet. Sockertoppen har ingen praktisk funktion utan är endast ett vackert utflyktsmotiv. Utsikten härifrån är fantastisk.

Kristusstatyn ligger på berget Corcovado mer än 700 meter över havet med en otrolig utsikt över hela Rio. Kristusstatyn började byggas 1922 till 100 årsjubileumet för självständigheten från Portugal, men det tog mer än 10 år innan statyn blev färdig. Det finns tre sätt at ta sig upp. Antingen med tågbanan som går från stationen Cosme Velho eller med bil (taxi) nästan hela vägen upp till toppen. Sista biten i nationalparken, så löser man ett inträde och fortsätter med nationalparkens minibuss upp till toppen. Helgdagar med bil innebär trafikkaos och långa köer. Numera går det att åka nationalparkens minibuss redan från Copacabana eller Largo Machado i centrum.

Övrigt av intresse:
Sambodromo är en märklig anläggning med tretton läktare och flera viploger utmed en väg på 800 meter. Den konformade katedralen Catedral Metropolitana är 75 metert hög och byggd 1964.
Världens en gång i tiden största fotbollsarena Maracana byggdes till världsmästerskapen i Brasilien 1950. Stadion kan även besökas när det inte är match. Oscar Niemaiers samtida konstmuseum (arte contemporánea) i Niteroí som liknar ett flygande tefat. Hipppiemarknaden på Ipanema på söndagar har bra saker att köpa. Favelatur med lokal guide ger en bra bakgrund till Rio idag och visar hur tre miljoner människor lever. Den gamla stadsdelen Santa Teresa med spårvagn över akveadukten Arcos da Lapa (bör göras med lokal guide)

Museum
För den kulturhistoriskt intresserade finns i Rio nationalhistoriska museumet (museu historica nacional) som belyser såväl den rike plantageägarens levnadssätt som slavens. Den konstintresserade rekommenderas ett besök på Museu de arte moderna, där verk från Brasiliens mest kända moderna konstnärer exponeras. Även Museum Nacional de Belas Artes rekomenderas. Oscar Niemeyers samtida konstmuseum i stadsdelen Niteroi på andra sidan Guanabarabukten är en säregen byggnad och dessutom fantastikst fin utsikt  mot Rio.  Både MAM (museo arte moderno)  och nybyggda MAR (museo arte Rio) är värda ett besök

Favelatur

För att se en annan sida av Rio så rekommenderas en favelatur. Namnet favela kommer av en växt som heter fava och trivs på Rios sluttningar. Ingen vet exakt antalet favelas (kåkstäder), men man räknar med att det finns cirka 660 stycken. Man ska absolut inte gå in i en favela på egen hand, men några av dem är öppna att besöka med en organiserad tur. Kontakta hotellreceptionen så hjälper de Er att boka.