brasilien nya00087

Få saker engagerar det brasilianska folket så mycket som fotboll. Fotboll i Brasilien är stort och berör alla på ett helt annat sätt än hemma i Sverige. Det finns ett stort engagemang och i princip ingen konkurrens från andra idrotter. När landslaget spelar i VM så är alla lediga.


Delstatsmästerskapen pågår från januari till slutet av mars. I delstaten Rio de Janeiro delar man i högsta divisionen in lagen i två grupper. I första rundan möts lagen i gruppen en gång. Sedan är det slutspel, där ettan möter tvåan i andra gruppen o.s.v. Segraren vinner den stora pokalen Taca Guanabara.


Sedan är det nytt gruppspel där lagen nu möter lagen i den andra gruppen och därefter nytt slutspel med semifinal och final. Vinnaren i denna omgång får pokalen Taca Rio. De båda pokalvinnarna gör därefter upp i två finalmatcher om vem som blir delstatsmästare. Trots att det totalt inte blir så många matcher, så lyckas man få en väldig massa viktiga matcher och viktiga derbyn. Storlagen i Rio heter Botafogo, Flamengo, Vasco da Gama och Fluminense.

I april börjar brasilianska mästerskapen för hela Brasilien. Lagen möts både hemma och borta i en rak serie. Segrare och högst placerade lag kvalificerar sig till de olika Sydamerikanska cuperna. Dessutom spelas också Copa do Brasil, den brasilianska cupen.

Det innebär att största chansen att få se ett hett Rioderby är i månaderna februari, mars och april. Brasilienexperten arrangerar särskilda fotbollsresor till brasilianska fotbollsmatcher, men det är inte helt enkelt att arrangera eftersom speldatum och plats kan ändras med kort varsel. Samtliga turisthotell förmedlar utflykter till matcherna på Maracana. Priset brukar ligga kring 100 - 200 Real d.v.s 425-850 kr. Notera att dessa utflykter inte alltid tillhandahåller biljetter till de bästa sektionerna. Om det är en intressant match så ligger biljettpriset ofta mer än 100 Real.
Vasco da Gama spelar alla sina hemmamatcher förutom derbymatcherna på den egna anläggningen Sao Januario. För alla fotbollsälskare är det en dröm att någon gång få se ett avgörande Rioderby inför ett fullsatt Maracana.

brasilien36