brasilien82

Karnevalen i Rio

Mycket folk är inblandade i karnevalsförberedelserna som pågått ett helt år. Karneval är den stora högtiden innan fastan och infaller alltid 40 dagar innan påsk (carneval där carne betyder kött). Höjdpunkten på karnevalen är sambaskolornas färggranna parad på Sambodromo. Den kände arkitekten Oscar Niemeyer fick i uppdrag att rita en karnevalsanläggning och ett bryggeri skänkte marken.


1984 flyttades sambaskolornas parad till Sambodromo, som är en speciell anläggning med plats för mer än 80000 åskådare. Den är byggd för att endast användas under karnevalen. Det är en 800 meter lång gata med totalt 13 läktare på båda sidorna samt en stor mängd loger.

Sambaskolornas parad är också en mycket prestigefylld tävling. Det är en stor ära att vinna och de två sämsta skolorna flyttas ned i division två. De 12 bästa sambaskolorna i den högsta divisionen uppträder antingen på söndagen eller måndagen. Otroligt mycket pengar spenderas på utsmyckade vagnar och i ögonfallande karnevalsdräkter. Attraktiva biljetter är svåra att få tag på och förhållandevis dyra, men Brasilienexperten förmedlar biljetter till bra läktare. Sex sambaskolor uppträder per kväll och givetvis är det fullsatt när de populäraste skolorna uppträder. Brasilianarna håller lika hårt på sin sambaskola som på sitt fotbollslag. Tillställningen börjar vid niotiden på kvällen och slutar inte förrän på morgonen dagen efter. Varje skola har mellan 60-80 minuter på sig att dansa sig fram de 800 metrarna. En tidsmiss medför poängavdrag och kan bli dyrbar i slutsammanräkningen. Andra saker som medför poängavdrag är om vagnarna inte tas bort från målområdet i tid eller om någon deltagare är helt naken. 45 domare i nio kategorier poäng sätter det mesta. Varje skola har med egna vakter, som plockar bort den som faller ur ramen. Dräkterna, de vackert prydda vagnarna och musiken handlar om ett speciellt utvalt tema, t.ex. någon aktuell händelse eller något ur den brasilianska historien. Skolornas 3500 till 5000 deltagare delas in i olika "alas" (vingar), och varje vinge har en egen uppgift, som de tränat på. Mangueira, Mocidade, Beija-Flor, Salguiero och Viradouro är de populäraste sambaskolorna. Glädjen, musiken och alla som sjunger med och dansar på läktarna är väl så viktiga som själva sambaskolans uppträdande. 

Karnevalen är så mycket mer än sambaskolornas parad. Det är en folk och familjefest där folk samlas i kvarteren och dansar och firar. Speciellt på Ipanema finns mindre gatukarnevaler där vem som helst kan gå med. Andra intressanta ställen att fira karnevalen på är bland tusentals karnevalsfirare vid utescenen Terrerao de Samba med levande musik utanför Sambodromo, gatukarneval inne i centrum eller dansa på någon av de uteställen som finns på Copacabana eller Ipanema med musik natten igenom.

För de som vill medverka i någon sambaskolas karnevalsparad på Sambodromo så finns det möjlighet att köpa de vackert utsmyckade dräkterna och därigenom få dansa med i paraden. Priset brukar ligga kring c:a 2400 kr.


Nyår i Rio

Nyårsfirandet (revellion) i Rio de Janeiro är känt i hela världen. Två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema för att fira nyår. Vitklädda kvinnor offrar till gudarna (lemanja) och ett mäktigt fyrverkeri inleds vid tolvslaget. 13000 raketer skjuts upp från pråmar under c:a 20 minuter. Utanför samlas lyxkryssare från hela världen för att se det häftigaste nyårsfirandet i världen.