brasilien110

Den historiska staden Salvador är den staden i Brasilien som är mest annorlunda och har mest livsglädje.


Salvador är kulturellt sett mycket rik och det är här den afro-brasilianska kulturen frodas.

Den gamla stadsdelen Pelourinho med alla sina vackra gamla hus och hela stadens vibrerande puls ger starka intryck på de allra flesta. Salvador är den stad i Brasilien som har tagit störst intryck av det afrikanska arvet och alla de slavar som en gång i tiden hämtades från Afrika. Maten är välkryddad och musiken rytmisk. Folket karaktäriseras av lycka och vänlighet.
Staden är formad som ett V där stadsdelen Barra är spetsen på V:et med Atlanten på ena sidan och Allahelgonabukten på andra.
Ofta kallas Salvador för kyrkornas stad eftersom den har fler än 300 kyrkor - en för varje dag.
Stadsdelen Pelourinho är värt ett besök. Pelourinho ligger i den övre delen med många trånga gränder och vackra hus. Uteserveringarna, musiken och folkvimlet är lockande. Pelourinho uppskattas av alla. I Pelourinho finns 800 hus från 1600-1700 talet och är med på Unescos världsarvslista. Många hus har nyligen renoverats och fått färg.
Om det är det någon kyrka man ska besöka i Brasilien så är det den guldprydda Sao Franciscokyrkan (convento Sao Francisco) som verkligen är värd ett besök. Andra kyrkor också värda besök är bl..a katedralen Basilica från 1572, N.S Rosario dos Pretos samt Sao Francisco kyrkan tredje orden.
Capoiera, den klassiska combatdansen utförs av unga vältränade dansare utanför Mercado Modelo. En gigantisk hiss Lacerda förenklar transporten mellan den övre och undre stadsdelen.
Vi rekommenderar en utflykt med skonare i det genomskinliga vattnet till de vackra öarna som finns utanför Salvador, såvida Ni inte väljer några dagar på paradisön Morro de Sao Paulo.

Många av invånarna i Salvador dyrkar även den afrikanska religionen candomblé. Vid den centrala sjön Dique do Tororo finns de största gudarna inom candomblé avbildade.
Vi rekommenderar stadsrundtur i Salvador alternativt att på egen hand promenera runt i Pelourinho. Starta vid hissen Lacerda och vandra via Terreiro de Jesus, Katedralen och Sao Fransiscokyrkan vidare till Largo do Pelourinho. Besök gärna Capoieraskolor och Olodum - som både är en spännande musikalisk grupp och ett begrepp på en livsstil.
Ett kvällsbesök i Pelourinho där levande musik dagligen spelas på flera scener är ett måste (taxi t.o.r till Pelourinho rekommenderas).