För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den bästa lodgen.  Den ligger 80 km fågelvägen strax söder om Manaus där bifloderna Juma och Mamori möts.  Det bästa med lodgen är att den ligger vid ett 790 hektar naturreservat bestående av orörd regnskog och alla utflykter kan göras i riktig djungel.

 

Lodgen kan besökas året om.  Vattennivån i området skiljer sig upp till 22 meter mellan låg och högvatten.  Regntiden är från december till juni, men det regnar inte hela dagarna och desto mer vatten desto vackrare är det i Amazonas.

 

Lämplig tid att vara på lodgen är tre nätter. Amazon Lodge har ett trenätterspaket kallat Sapopema och ett fyranätterspaket kallat Itauba.  Sapopema och Itauba är trädslag som endast finns i Amazonas.  För riktigt äventyrslystna så rekommenderas djungelsafari med boende tre nätter i hängmatta i djungeln.

Björn Larsson om lodgen och djurlivet

Tiderna förändras. När jag kom till logen första gången år 2000 så fanns det inte så många djungellodger. Nu finns det många mindre lodger som kallar sig djungellodger  men de ligger för nära storstaden Manaus och har ingen riktigt djungel att erbjuda. Det gör ont att se folk som flyger 800 mil inrikesflyg från Rio eller Sao Paulo för att hamna på lodger som inte kan erbjuda riktig djungel. Det som hänt är att efterhand som staden Manaus växer så flyttar djuren in i Amazon Lodges naturreservat, så där finns mer djur än för tio år sedan.

 

Amazonas är en tät regnskog. Det finns väldigt mycket djur där, men de är inte så lätta att se och kan inte jämföras med Afrikas öppna savanner. Det är en väldigt mäktig upplevelse att var i regnskogen, höra ljuden och känna dofterna. Jag har rest med grupper dit i 18 år och alla älskar Amazon Lodge och tycker det är en riktig pärla. Många pratar också om att återvända dit och återkommer många år efter besöket och talar om hur bra det var där.

Bra att veta

Alla rum har fläkt på rummen och ekologiska nät. Alla besökare förvånas över avsaknaden av mygg. På grund av det svarta vattnet så trivs inte myggen och kan inte försöka sig som på andra platser.

 

Bra att ha med sig:

Badkläder, sololja, myggmedel, heltäckande klädsel för djungelproneden, ficklampa och kikare.

För alla gourmeter

Maten på lodgen är utomordentligt god.  Till alla måltider finns det alltid två rätter och god dessert av lokala frukter.  Favoriten är fiskgryta med den lokala fisken pirarucu (sötvattensfisk som kan bli tre meter lång) i curry.  Men även Pirarucu i kokosmjölk eller tucunare (grönsvart fisk med ett öga på stjärten) är utsökt goda.

Kontakta Brasilienexperten för offert för spännande tillval

Skräddarsydda specialutflykter

Övernattning i hängmatta i djungeln

Överlevnadskurs i djungeln med våra indianguider Osmar och Chico

Indiankultur med Apurináindianen Ananias

Amazonasfiske

Brasiliens enda flytande lodge

Lodgen flyter på vattnet på enorma trädstockar av lokala trädslag som hållit lodgen flyttande i trettio år. Det är en stor fördel med en flytande lodge speciellt när det är lågvatten i oktober och november. Numera finns det 21 rum med toalett och dusch. I den nya nybyggda delen med åtta rum så har rummen gjorts extra stora. Det är en härlig känsla att utanför rummet ligga i hängmattan och djungelljud och fiskar plaska.

Lodgen ligger vid en liten vik välskyddad omgiven av höga träd.  Dagligen kan det mäktiga ljudet från vrålaporna höras och ofta kan de ses passera förbi i trädkronorna.  Även delfinerna både den grå och den rosa kan oftast ses från lodgen.

Det bästa med lodgen

- Det går att bada från bryggan. Vattnet är, speciellt vid högvatten, svart som kaffe och temperaturen är ofta över trettio grader i vattnet.

- Att bara vara på lodgen och gå upp innan soluppgången och uppleva hur djungeln vaknar till liv med allt från vrålapor, fåglar och fiskar.

- Låna en kanot och paddla iväg på egen hand eller tillsammans med en lokal guide.

Det finns många intressanta utflykter på lodgen

Djungelpromenad där den lokale guiden visar djungelns hemligheter.

Rekognoseringstur med liten kanot eller motordriven liten båt i de översvämmade skogarna kallad igapó och igarapé.

Besök hos en lokal familj som visar vad de odlar och hur de lever.

Pirayafiske – fånga den ökända glupska fisken med massor av små vassa tänder och njut samtidigt av djungelns alla ljud och att bara vara i djungeln.

Soluppgångstur där djungeln vaknar till liv.

Kvällsutflykt där guiden fångar en kajman.

Transfern

Transfern till lodgen är en spännande utflykt i sig. Först en kort resa till hamnen Ceasa i Manaus. Där en färd i snabb motorbåt i 25 km över den breda Amazonasfloden som passerar fenomenet ”meeting of waters” där den bruna floden Rio Solimoes nedifrån Peru möter den svarta floden Rio Negro uppifrån Colombia. Floderna flyter bredvid varandra i sextio kilometer utan att flodernas olika vatten blandas.  På Amazonasflodens södra sida och den livliga lilla flodstaden Careiro da Varzea möts vi av en annorlunda värld långt bortom det vi är vana vid livlig kommers och med dagens fångster från Amazonasfloden. Transfern fortsätter med minibuss i cirka en timme till en biflod och ny båtresa i en bekväm snabbgående motorbåt i cirka en timme till Amazon Lodge.

 

Vi kan också erbjuda transfer med propellerplan på vattnet. Be om särkskild offert.

Amazon Lodge

Karta

Halmstad

Stockholm

Kontakt

Vi firar

Brasilienexperten AB

Huvudkontor och butik

Flygaregatan 25

302 38 Halmstad

Brasilienexperten AB

Kontor och butik (tidsbokning)

Karlavägen 14 A

114 31 Stockholm

info@brasilienexperten.se

035-178875 Halmstad

08-218875 Stockholm

Följ oss