De stora och mäktiga Iguassufallen är ett av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçufloden på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Fallen har röstats fram till et av världens sju naturunderverk. Här finns uppemot 300 stycken vattenfall på en bredd av 2700 meter. Det högsta fallet är Florianofallet som är mer än 80 meter högt.

Iguaçu betyder det stora vattnet på Guariniindianernas språk och dånet från fallet kan höras på flera mils avstånd.

Vid Foz do Iguaçu - möts gränserna mellan Brasilien, Argentina och Paraguay. Det är två floder som möts strax nedanför Foz do Iguacu: Paranafloden, med vattenkraftverket Itaipu och vänskapens bro, skiljer Paraguay och Brasilien medan Iguaçufloden är gränsflod mellan Argentina och Brasilien. Iguaçufloden börjar i bergen kring Curitiba och flyter sedan inåt landet och ut i Paranafloden, som i sin tur sedan fortsätter och flyter ut i Rio de la Plata.

Staden Foz do Iguacu är en förhållandevis stor stad med nästan en halv miljon invånare. De flesta hotellen ligger längs den nästan tre mil långa vägen mellan staden och vattenfallet. Ett av hotell - Hotel Belmond das Cataratas ligger inne i nationalparken. Skälet till att hotellet kan ligga inne i nationalparken, är att hotellet byggdes innan området förklarades nationalpark.

Fallen kan lämpligen ses både från den argentinska och den brasilianska sidan. Båda länderna har förklarat den subtropiska regnskogen och området kring fallen för nationalpark.

Minst en halvdagstur krävs till fallen på brasilianska sidan, där man ser hela det mäktiga fallet framför sig. Vill man komma riktigt inpå fallet finns möjligheten att göra detta t.ex. med en gummiflottetur (macuco safari) ända fram till fallen, där man garanterat blir ordentligt blöt.

Legenden om Igussufallen

Det finns två helt olika teorier om hur vattenfallen har uppstått.

1) Den ena är den vetenskapliga teorin där vattnets framfart ökar fallets storlek med c:a 1 mm per 100 år.

2) Den andra versionen är lite mer spännande.

Det var fjärilarnas dal och fallet användes som en helig gravplats av de indianer som bodde längs Iguaçufloden. Världen styrdes av M´boy en sorts gudomlig övermäktig ormformad gud son till överguden Tupa. Byns hövding Ignobi hade en gudomligt vacker dotteer vid namn Naipi, som p.g.a. sin skönhet skulle gifta sig med M´boy. En ung krigare vid namn Taroba bröt tabun och han både tittade på och pratade med Naipi.

Kvällen före brölloppet hade indianerna druckit för mycket cauim (dryck gjord på jäst majs) och Naipi och Taroba rymde nedströms i en kanot. M´boy blev rasande och sträckte ut hela sin kropp och smällde i marken så att det blev ett enorm smäll. När dammet lagt sig så kunde man för första gången se vattenfallet.

Naipi förvandlades till en sten strax nedanför fallet och Taroba till en palm. Under stenen och palmen finns en grotta där M´boy bevakar sina offer.

Det sägs det vid speciella tidpunkter så bildas det en regnbåge mellan stenen och palmen, som symboliserar den eviga kärleken mellan Naipi och Taroba

Utflyktstips

Golf: För de med golfintresse finns en bra golfbana i Foz do Iguaçu

Helikoptertur: Utanför den brasilianska nationalparken kan helikoptertur över fallen beställas.

Ecoäventyr: Whitewaterrafting och klättring finns för de med specialintresse.

Argentinska fallen

På den argentinska sidan ligger staden Puerto Iguazu och nationalparken Iguazu. Det finns mer att göra på den argentinska sidan och det tar längre tid här. Det finns här tre olika gångbroar att promenera på. Speciellt "Garganta del diablo" - djävulens strupe är mäktigt att uppleva. Först åker man en tågbana till "Garganta del diablo" och sedan går man på gångbron 1100 meter ut till fallet, för att komma precis ovanför de högsta fallen och därigenom fallen nedanför sig. Från den nedre gångbron, så går det även att åka ut till ön San Martin eller göra gummibåtsturer.

Paraguay

Vi rekommenderar också ett besök i Ciudad del Este i Paraguay på andra sidan "Friendship bridge". Ciudad del Este hette tidigare Puerto Presidente Stroessner och är en stor stad med c:a 234000 invånare varav huvuddelen har indianskt ursprung. Staden lever till stor del på tax-free handel bestående av import från Asien som sedan säljs vidare till Brasilien. Varorna som säljs är ofta inte så intressanta för oss svenskar och kvaliteten är skiftande. Men det är en upplevelse att skåda myllret av försäljare och den helt annorlunda världen som existerar i spansktalande Paraguay. Bland alla varustånden och trängseln bland försäljare så bör man vara uppmärksam på ficktjuvar.

Itaipu

Världens för närvarande största hydroelektriska vattenkraftverk Itaipu finns vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien. Itaipu har 18 generatorer som vardera kan ge el till en stad av Stockholms storlek Det är möjligt att besöka kraftverket och speciellt tekniskt intresserade brukar uppskatta besöket. Besöket bör förbokas.

Besöket inleds med presentation på film och sedan en rundtur med tid för fotograferingen inne på kraftverket. För större grupper med tekniskt intresse finns tekniskt besök där man får inblick i alla tekniska detaljer.

Brasilienexperten Björns restaurangtips

Churrascaria Rafain med middag och show. Bra och varierande daglig show med en presentation av sydamerikansk musik med allt från paraguayansk harpa, peruanska panflöjter till mexianska trumpeter samt så klart tango, samba och capoeira. Maten håller hög klass.

För den som vill prova Paranaflodens fisk så rekommenderas Club de Maringa som ett lämpligt alternativ för en fiskrodizo. Det är en enkel restaurang där man får prova olika fiskorter från Paranafloden.

Foz do Iguaçu

Karta

Halmstad

Stockholm

Kontakt

Vi firar

Brasilienexperten AB

Huvudkontor och butik

Flygaregatan 25

302 38 Halmstad

Brasilienexperten AB

Kontor och butik (tidsbokning)

Karlavägen 14 A

114 31 Stockholm

info@brasilienexperten.se

035-178875 Halmstad

08-218875 Stockholm

Följ oss