Rio de Janeiro

Karta

Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det påstås att Gud skapade jorden på sex dagar och den sjunde dagen ägnade han sig helt åt Rio - därav dess skönhet. Det ligger mycket i det för Rio är en otroligt vackert stad. De gröna kullarna och de härliga stränderna gör att resenären fängslas av staden. Hela världen fascineras av Rio både för dess skönhet och för den säregna rytmen och den kosmopolitiska elegansen.

Rio har mycket att erbjuda. Det sköna klimatet och de härliga stränderna Copacabana och Ipanema samt ett stort utbud av intressanta utflyktsmål. Det är mycket folk på stränderna året om. Passa på och njut av det behagliga strandlivet och den pulserande storstaden. Det finns dessutom moderna shoppingcenter och ett nöjesliv utan motsvarighet någon annanstans i världen. Nattlivet i Rio håller på till långt fram på morgonen.

 

De flesta turisthotellen ligger i stadsdelen Copacabana som ligger inklämd mellan bergen och den 4,5 km långa stranden. Sitt gärna ned på några av de många kaféerna på Avenida Atlantica och drick en "chopp" - iskall brasiliansk öl. Se strandfotboll eller fotbollsvolleyboll skickligt utförd av tekniska brassar. Har du tur kan du se den brasilianska legenden Romario, som älskar att spela fotbollsvolleyboll på stränderna.

Rioborna kallas för Cariocas. Förutom stranden så älskar Rioborna fotboll. Som regel spelar något av de fyra storlagen match på Maracanastadion på söndagar. Följande lag räknas som storlag i Rio: Flamengo - det populäraste laget, Vasco da Gama och de gamla stjärnlagen Botafogo och Fluminense.

 

Klimatet i Rio är härligt varmt. November - mars är det väldigt varmt. När det är som minst varmt i juli, så är det ändå varmare än den svenska sommaren.

 

Vi rekommenderar utflykter till sockertoppen, Corcovado med kristusstatyn, favelatur samt fotbollsmatch. På egen hand kan man även besöka Hippiemarknaden på Ipanema på söndagar eller det nya samtida konstmuseumet i Niteroi.

Bondinho d.v.s. spårvagnen som går över akvedukten från centrum till den bohemiska stadsdelen Santa Teresa är också ett populärt utflyktsmål i Rio. En excentrisk konstnär Selaron från Chile har mycket vackert utsmyckat en av trapporna upp till Santa Teresa med kakel och detta har snabbt blivit en av Rios mest besökta sevärdheter och dessutom en populär plats att spela in musikvideos.

Utöver de vanliga utflykterna så kan även Hanggliding på 560 m höjd över Sao Conrado bokas. Är Ni golfintresserad så pröva på någon av Rios extremt fina golfbanor.

Utflykter i Rio

Det finns mycket att se och göra i Rio de Janeiro. Utflykter kan bokas av oss här hemma i Sverige före avresan. Vissa platser som t.ex Sockertoppen behöver man inte boka en utflykt. Det är lätt att ta taxi dit och sedan köpa en biljett i kassan.

Vi rekommenderar alltid att man besöker både Sockertoppen och Kristusstatyn. Vid vackert väder är det en helt fantastisk utsikt från båda topparna.

Sockertoppen består av två stycken linbanefärder upp till den högsta toppen som är 396 meter över havet. Sockertoppen har ingen praktisk funktion utan är endast ett vackert utflyktsmotiv. Utsikten härifrån är fantastisk.

 

Kristusstatyn ligger på berget Corcovado mer än 700 meter över havet med en otrolig utsikt över hela Rio. Kristusstatyn började byggas 1922 till 100 årsjubileumet för självständigheten från Portugal, men det tog mer än 10 år innan statyn blev färdig. Det finns tre sätt at ta sig upp. Antingen med tågbanan som går från stationen Cosme Velho eller med bil (taxi) nästan hela vägen upp till toppen. Sista biten i nationalparken, så löser man ett inträde och fortsätter med nationalparkens minibuss upp till toppen. Helgdagar med bil innebär trafikkaos och långa köer. Numera går det att åka nationalparkens minibuss redan från Copacabana eller Largo Machado i centrum.

 

Övrigt av intresse

Sambodromo är en märklig anläggning med tretton läktare och flera viploger utmed en väg på 800 meter.

Den konformade katedralen Catedral Metropolitana är 75 metert hög och byggd 1964.

Världens en gång i tiden största fotbollsarena Maracana byggdes till världsmästerskapen i Brasilien 1950. Stadion kan även besökas när det inte är match.

Oscar Niemeyers samtida konstmuseum MAC (Museu de Arte Contemporanea) i Niteroí som liknar ett flygande tefat.

Hipppiemarknaden på Ipanema på söndagar har bra saker att köpa.

Favelatur med lokal guide ger en bra bakgrund till Rio idag och visar hur tre miljoner människor lever. Den gamla stadsdelen Santa Teresa med spårvagn över akvedukten Arcos da Lapa (bör göras med lokal guide)

 

Museum

För den kulturhistoriskt intresserade finns Rios nationalhistoriska museum  (Museu de Historica Nacional) som belyser såväl den rike plantageägarens levnadssätt som slavens. Den konstintresserade rekommenderas ett besök på MAMA (Museu de Arte Moderna), där verk från Brasiliens mest kända moderna konstnärer exponeras. Även Museum Nacional de Belas Artes rekommenderas. Oscar Niemeyers samtida konstmuseum (MAC) i stadsdelen Niteroi på andra sidan Guanabarabukten är en säregen byggnad och dessutom fantastisk fin utsikt  mot Rio. Både MAM (Museo Arte Moderna)  och nybyggda MAR (Museo Arte do Rio) är värda ett besök.

Nybyggda Museu do Amanhã (morgondagens museum)  i det numera så trevliga renoverade hamnområde är vårt ett besök och har en spektakulär byggnad.

 

Favelatur

För att se en annan sida av Rio så rekommenderas en favelatur. Namnet favela kommer av en växt som heter fava och trivs på Rios sluttningar. Ingen vet exakt antalet favelas (kåkstäder), men man räknar med att det finns cirka 660 stycken. Man ska absolut inte gå in i en favela på egen hand, men några av dem är öppna att besöka med en organiserad tur.

Kontakta Sydamerikaexperten så hjälper vi Er att boka.

 

Churrascaria

Vi rekommenderar ett besök på en Churrascaria för en "Rodizo". Det är en måltid där kyparna springandes serverar gott kött tills du inte orkar äta mer. Notera att de dyrare restaurangerna för Rodizo ofta har finare köttsorter än de billigare.

Restauranger i Rio

Vi rekommenderar ett besök på en Churrascaria för en "Rodizo" som är en måltid där kyparna springandes serverar gott kött tills du inte orkar äta mer.

 

Carretao - Köttrestaurang där man får äta hur mycket man vill (Rodizo) för ett billigt pris.

Det finns tre Carretao restauranger: Vid Praca de Lido på Copacabana, på Rua Siqueira Campos på Copacabana samt på Ipanema på Rua Visconde de Piraja i ena hörnet av Praca General Osorio.

 

Churrascaria Palace Grill - Köttrestaurang där man får äta hur mycket man vill (Rodizo). Hög klass. Ligger på tvärgatan öster om Copacabana Palace.

 

Garota da Ipanema på Ipanema (restaurangen där den berömda sången flickan på Ipanema skrevs) har bra mat - pröva Churrasco Misto.

 

Maurius i Leme i ena hörnet av Copacabana för en högklassig middag. Spektakulär inredning. Serverar både kött,  fisk och skaldjur. Beställ bord i förväg.

 

Le Maison på Avenida Atlantica har bra kvalite på maten och är prisvärd. Pröva gärna ostron och deras köttbricka Churrasco Misto eller deras egna specialiteter kallad Le Maison kött eller fisk.

 

La Trattoria Rio är en liten välbesökt och prisvärd italiensk restaurang på Rua Fernando Mendes.

 

Siqueira Grill på Rua Siqueira Campos på Copacabana. Bra mat där man betalar per vikt.

Är man i centrum kan man passa på att äta och betala per vikt på restaurang MannoVitto, som ligger på Rua México 11.

 

Copacabana Palace har en mycket bra restaurang

 

I Leblon ligger Giuseppe Grill .  Det är en köttrestaurang men använder sig inte av Rodizo

Rubaiyat nära galoppbanan anses vara mycket bra - någon sa den byggdes för Fifapresidenter!

 

Aprazivel i stadsdelen Santa Teresa (taxi t.o.r)

Corrientes 348  -  Corrientes 348 argentinsk kött restaurang i Rio

 

Confeitaria Colombo i centrum är mer för en fika. Spektakulär inredning

 

Rio Scenarium i Lapa är intressant men mer för de som vill lyssna på levande musik efteråt.

Taxi t.o.r

 

Brasilienexperten Björns personliga val

Churrascaria Palace för det goda köttet och Marius för den spektakulära inredningen.

Vill Ni lyssna på levande musik så är Rio Scenarium ett alternativ med taxi t.o.r.

Om man vill ha en drink med utsikt istället för fika så hade jag tagit den uppe på toppen på Sockertoppen.

 

Portionerna i Brasilien är rikliga och tänk på att rätterna på menyn ofta är avsedda för två personer. Serviceavgift 10% tillkommer på de flesta priserna. Är man ensam eller inte så hungrig så rekommenderas besök på någon av de många restauranger där man betalar per vikt.

Rios historia

Portugiserna upptäckte Rio de Janeiro den 1/1 1502.

Rio de Janeiro betyder Januarifloden på portugisiska. Staden fick det namnet eftersom det var den förste januari platsen upptäcktes och de trodde att de funnit en flod som rann ut i havet. I själva verket var det den flodliknande Guanabarabukten de upptäckt. Platsen var inte så intressant för portugiserna, utan det blev först fransmän som bosatte sig där. 1560 kom portugiserna tillbaka och slängde ut fransmännen.

 

På 1700 talet hittades guld i bergen i delstaten Minas Gerais. Portugiserna behövde en hamn för att skicka guldet till Lissabon. Den säkra hamnen i Rio var lämplig för detta och efterhand så växte stadens betydelse.

1763 blev Rio de Janeiro huvudstad och var huvudstad fram till 1960 då Brasilia istället blev ny huvudstad.

En annan viktig händelse var Napoleons framfart i Europa. I början på 1800 talet flyttade hela det portugisiska hovet och mer än 10000 portugiser till Rio de Janeiro. Portugal styrdes i mer än 10 år från Rio de Janeiro. 1822 blev Brasilien självständigt från Portugal och hundra år senare bestämde man sig för att bygga Kristusstatyn på berget Corcovado till minnet av frigörelsen från Portugal. Numera är Kristusstatyn utsedd till ett av världens sju underverk.

Officiellt har själva staden nu lite mer än 6 miljoner invånare, men med alla förstäder så bor det mer än 14 miljoner i Rio.

Karnevalen i Rio

Mycket folk är inblandade i karnevalsförberedelserna som pågått ett helt år. Karneval är den stora högtiden innan fastan och infaller alltid 40 dagar innan påsk (carneval där carne betyder kött). Höjdpunkten på karnevalen är sambaskolornas färggranna parad på Sambodromo. Den kände arkitekten Oscar Niemeyer fick i uppdrag att rita en karnevalsanläggning och ett bryggeri skänkte marken.

1984 flyttades sambaskolornas parad till Sambodromo, som är en speciell anläggning med plats för mer än 80000 åskådare. Den är byggd för att endast användas under karnevalen. Det är en 800 meter lång gata med totalt 13 läktare på båda sidorna samt en stor mängd loger.

Sambaskolornas parad är också en mycket prestigefylld tävling. Det är en stor ära att vinna och de två sämsta skolorna flyttas ned i division två. De 12 bästa sambaskolorna i den högsta divisionen uppträder antingen på söndagen eller på måndagen. Otroligt mycket pengar spenderas på utsmyckade vagnar och i ögonfallande karnevalsdräkter. Attraktiva biljetter är svåra att få tag på och förhållandevis dyra, men Brasilienexperten förmedlar biljetter till bra läktare. Sex sambaskolor uppträder per kväll och givetvis är det fullsatt när de populäraste skolorna uppträder. Brasilianarna håller lika hårt på sin sambaskola som på sitt fotbollslag. Tillställningen börjar vid niotiden på kvällen och slutar inte förrän på morgonen dagen efter. Varje skola har mellan 60-80 minuter på sig att dansa sig fram de 800 metrarna. En tidsmiss medför poängavdrag och kan bli dyrbar i slutsammanräkningen. Andra saker som medför poängavdrag är om vagnarna inte tas bort från målområdet i tid eller om någon deltagare är helt naken. 45 domare i nio kategorier poäng sätter det mesta. Varje skola har med egna vakter, som plockar bort den som faller ur ramen. Dräkterna, de vackert prydda vagnarna och musiken handlar om ett speciellt utvalt tema, t.ex. någon aktuell händelse eller något ur den brasilianska historien. Skolornas 3500 till 5000 deltagare delas in i olika "alas" (vingar), och varje vinge har en egen uppgift, som de tränat på. Mangueira, Mocidade, Beija-Flor, Salgueiro, Portela och Viradouro är de populäraste sambaskolorna. Glädjen, musiken och alla som sjunger med och dansar på läktarna är väl så viktiga som själva sambaskolans uppträdande.

 

Karnevalen är så mycket mer än sambaskolornas parad. Det är en folk och familjefest där folk samlas i kvarteren och dansar och firar. Speciellt på Ipanema finns mindre gatukarnevaler där vem som helst kan gå med. Andra intressanta ställen att fira karnevalen på är bland tusentals karnevalsfirare vid utescenen Terrerao de Samba med levande musik utanför Sambodromo, gatukarneval inne i centrum eller dansa på någon av de uteställen som finns på Copacabana eller Ipanema med musik natten igenom.

 

För de som vill medverka i någon sambaskolas karnevalsparad på Sambodromo så finns det möjlighet att köpa de vackert utsmyckade dräkterna och därigenom få dansa med i paraden. Priset brukar ligga kring c:a 3500 kr

LÄS MER OM VÅR KARNEVALSRESA

Nyår i Rio

Nyårsfirandet (revellion) i Rio de Janeiro är känt i hela världen. Två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema för att fira nyår. Vitklädda kvinnor offrar till gudarna (lemanja) och ett mäktigt fyrverkeri inleds vid tolvslaget. 13000 raketer skjuts upp från pråmar under c:a 20 minuter. Utanför samlas lyxkryssare från hela världen för att se det häftigaste nyårsfirandet i världen.

LÄS MER OM NYRSRESOR TILL RIO

Rios stränder

Staden Rio de Janeiros stränder är många och välkända. De flesta väljer att bo på Copacabana och Ipanema för att uppleva det så omtalade brasilianska folk och strandlivet.

Stränderna är cirka 4,5 kilometer långa. Den östra delen av Copacabana kallas för Leme och den västra delen av Ipanema kallas för Leblon. I anslutning till Ipanema finns även stranden Arpoador, där vågsurfarna brukar hålla till. Stundtals kan det vara ganska höga vågor och strömmar, fast i närheten av fortet på Copacabana är det alltid mindre vågor.

Inne i Guanabarabukten ligger bl.a stränderna Flamengo och Botafogo. Vattenkvaliten anses vara bättre på Copacabana och Ipanema.

Bortom Ipanema (västerut) kommer först stranden São Conrado där hanggliders håller till. De hoppar ut från 560 meters höjd och landar på São Conradostranden. Därefter kommer den moderna stadsdelen och stranden Barra da Tijuca. Delstaten Rio de Janeiro har många jättefina stränder i båda riktningarna från staden Rio de Janeiro. Längre österut ligger Buzios och Cabo Frio och längre västerut har vi paradisön Ilha Grande och historiska Paraty. Klicka här för att läsa mer om badorterna utfanför Rio.

Fotboll i Rio

Få saker engagerar det brasilianska folket så mycket som fotboll. Fotboll i Brasilien är stort och berör alla på ett helt annat sätt än hemma i Sverige. Det finns ett stort engagemang och i princip ingen konkurrens från andra idrotter. När landslaget spelar i VM så är alla lediga.

Delstatsmästerskapen pågår från januari till slutet av april. Storlagen i Rio heter Botafogo, Flamengo, Vasco da Gama och Fluminense.

I april börjar brasilianska mästerskapen för hela Brasilien. Lagen möts både hemma och borta i en rak serie. Segrare och högst placerade lag kvalificerar sig till de olika Sydamerikanska cuperna. Dessutom spelas också Copa do Brasil, den brasilianska cupen.

Vasco da Gama spelar alla sina hemmamatcher förutom derbymatcherna på den egna anläggningen Sao Januario. För alla fotbollsälskare är det en dröm att någon gång få se ett avgörande Rioderby inför ett fullsatt Maracana.

Hotell i Rio

Vi kan erbjuda över 70 hotell i Rio de Janeiro. Nedan följer några av de som vi bokar mest.  Det finns betydligt fler hotell på Copacabana än på Ipanema. Hotellen på Ipanema är därför dyrare i samma standardklass. Notera att det är endast de femstjärniga hotellen som har swimmingpoolar av någorlunda storlek.

 

Alla hotell har speciella paket när det är nyår och karneval. Karnevalspaketen är normalt om fyra till fem nätter och nyårspaketen om tre nätter. Paketen innebär inte att man får något mer för pengarna utan endast att det inte går att boka enstaka nätter. Tvärtom är priserna c:a tre till fyra gånger så höga som normalpris. Villkoren varierar från hotell till hotell, men ofta så kräver de omgående betalning. Denna typ av paket kan även gälla när det är stora internationella mässor, konserter (te.x Rolling Stones) eller lokala helger när man minst anar det.

 

Hotel Astoria Copacabana

Det är ett bra medelklass hotell beläget två långa kvarter (c:a 600 m) från stranden på Copacabana. Trevlig swimmingpool på innergården.

 

Hotel Astoria Palace

Nybyggt och prisvärt hotell på Avenida Atlantica på Copacabana. Liten swimmingpool på taket.

 

Hotel Excelsior

Bra hotell med bra läge på Copacabana.

 

Hotel Porto Bay Rio Internacional

Ett av de bättre hotellen med bra läge på Copacabana.

 

Hotel Copacabana Palace

Det mest klassiska hotellet i Rio. Invigdes 1923 och används fortfarande av presidenter och popstjärnor.

 

Hotel Sol Ipanema

Fyrstjärnigt hotell direkt på stranden på Ipanema och med många bra restauranger i närheten.

 

Mar Ipanema

Trestjärnigt hotell på affärsgatan Rua Visconde de Piraja.

 

Hotel Fasano

Anses vara det bästa hotellet på Ipanema.

Hotel Fasano Rio

Halmstad

Stockholm

Kontakt

Vi firar

Brasilienexperten AB

Huvudkontor och butik

Flygaregatan 25

302 38 Halmstad

Brasilienexperten AB

Kontor och butik (tidsbokning)

Karlavägen 14 A

114 31 Stockholm

info@brasilienexperten.se

035-178875 Halmstad

08-218875 Stockholm

Följ oss